VREMEA. Bucureștenii, fără apă caldă în cea mai friguroasă noapte din această toamnă. Cum va fi VREMEA în zilele următoare

VREMEA. Bucureștenii, fără apă caldă în cea mai friguroasă noapte din această toamnă. Cum va fi VREMEA în zilele următoare
Publicat: 05/10/2014, 13:12
Actualizat: 03/09/2019, 00:34

Bucureștenii s-au confruntat noaptea trecută cu cea mai mică temperatură din această toamnă: un grad Celsius la periferie. Căldură nu este în calorifere, iar la apa caldă se înregistrează mari probleme. Majoritatea bucureștenilor din sectoarele 2, 3,4 și 5 nu au apă caldă deloc. Situația nu pare să se fi remediat deși sâmbătă Distrigaz anunța că reia furnizarea normală de gaze pentru ELCEN.

„Noaptea a fost rece în toată țara. Cea mai scăzută temperatură s-a înregistrat la Întorsura Buzăului – 4 grade. În depresiunile Carpaților Orientali, în general, au fost temperaturi ușor negative”, a declarat pentru gândul meteorologul de serviciu al ANM. În Capitală, la stația meteorologică Băneasa a fost înregistrat 1 grad Celsius. În centrul Capitalei a fost mai cald, termometrele înregistrând 5 grade Celsius. „Pentru Capitală a fost cea mai scăzută temperatură din această toamnă”. În cursul zilei de astăzi se vor înregistra maxime de 20 de grade.

Potrivit meteorologului ANM și noaptea de duminică spre luni va fi friguroasă. Temperatura minimă preconizată luni dimineață este cuprinsă între – 4 grade Celsius, în depresiuni, și 1 – 10 grade Celsius, la nivelul întregii țări. „Sunt valori sub cele normale pentru prima decadă a lui octombrie. Mâine peste zi, în condiții de cer variabil, vor fi temperaturi destul de plăcute în majoritatea zonelor, cu maxime de 20 de grade, destul de frecvent în vestul și sudul țării”, precizează meteorologul.

Luni seara va începe să plouă, însă, în aproape toată țara. Cele mai multe ploi vor fi în sudul țării, unde cantitățile de apă vor fi mai importante, atrage atenția meteorologul ANM. Marți dimineața, temeperaturile vor fi, în toată țara, între 3 și 13 grade Celsius. Pe tot parcursul zilei va continua să plouă, în aproape toată țara. „Va fi o zi mohorâtă și destul de rece. Apoi vremea se va ameliora. Din semnalele pe care le avem în acest moment, tendința este de încălzire ușoară și treptată. Sperăm chiar la valori maxime de 25 de grade pentru zonele de câmpie din sud și vest, în jurul datei de 10 octombrie”, a adăugat meteorologul.

Apa caldă din Capitală , oprită patru zile. Cine este de vină?

În ciuda răcirii vremii în ultimele zile, în Capitală există probleme majore cu apa caldă. Peste 1,7 milioane de bucureșteni din sectoarele 2,3, 4 și 5 au rămas fără apă caldă, pentru că, începând de marți, Distrigaz a limitat cantitatea de gaze livrată către Elcen, din cauza unei datorii de 88,86 de milioane de lei. Distrigaz a anunțat sâmbătă că a reluat furnizarea la parametri normali.

„În prezent, Distrigaz Sud Rețele a restabilit parametrii de furnizare a gazelor naturale către unitățile ELCEN din București urmând ca nu mai târziu de finalul săptămânii viitoare, conform promisiunilor autorităților responsabile să se găsească o soluție acceptabilă pentru stingerea datoriei”, se arată în comunicatul transmis de Distrigaz..

De vină pentru lipsa apei calde ar fi datoriile în lanț dintre RADET, ELCEN și Distrigaz.. Elcen transmite că are de recuperat de la Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București aproximativ 2,5 miliarde de lei, fără penalități, pentru energia termică livrată și neplătită în perioada noiembrie 2012 – septembrie 2014.

„Am discutat cu cei de la Distrigaz Sud și am stabilit că vor crește presiunea la gaze astfel încât bucureștenii să nu mai aibă niciun fel de probleme. Din pacate, Elcen a acumulat datorii în valoare de 88 milioane de lei catre Distrigaz (actualmente GDF SUEZ), în timp ce avem de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fără să mai calculăm și penalitățile, pentru energia termică livrată și neplatită în perioada noiembrie 2012 – septembrie 2014”, se spune în comunicatul Elcen.

Reprezentanții precizează că săptămâna viitoare vor avea o întâlnire în care vor stabili modalitățile de rezolvare a acestei situații din punct de vedere financiar.

Primăria Capitalei a anunțat că, pentru cantitățile de energie termică cumparate de la Elcen, în volum de 2.840.000 Gcal, în perioada ianuarie – septembrie 2014, a achitat, alături de RADET, suma totală de 677.580.571 lei, față de valoarea totală a facturilor aferente perioadei menționate – 609.907.040 lei.

„Considerăm nefondată afirmația Electrocentrale București SA și vă solicităm clarificarea de urgență a situației în vederea identificării soluțiilor de remediere, întrucât orice fel de măsuri de sistare a furnizării gazelor naturale pentru producerea agentului termic reprezintă o amenințare la siguranța populației Municipiului București”, se arată într-un comunicat transmis de Sorin Oprescu.

Radu Opaină, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari, îi acuză de neglijență pe oficialii care ar trebui să rezolve această problemă.

„Soluții sunt, dar nu vor să le asculte. Nu vor să le aplice pentru că ei se gândesc la soluțiile lor murdare (…) Sistemul este în starea în care este, datoriile sunt mult mai mari, iar populația e în derută”, a spus el într-o intervenție la Realitatea TV.

Divizarea producătorului de energie termică Elcen s-a încheiat, la începutul lunii octombrie, rezultând trei societăți: Electrocentrale București, Electrocentrale Constanța și Electrocentrale Titan

După divizare, regiile – RADET București și RADET Constanța vor fi transformate în societăți comerciale, iar acțiunile Electrocentrale București și Electrocentrale Constanța vor trece din proprietatea privată a statului român către Primăria Municipiului București, respectiv Primăria Municipiului Constanța, urmând apoi fuziunea dintre cele două societăți și firmele rezultate din reorganizarea celor două regii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Oana Lis, diagnosticată cu CANCER! Clipele grele prin care trece soția lui Viorel Lis: „Viața...
Un băiat de 16 ani, autorul oribilei crime din Crângaşi. El şi un amic au...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Cutremur de peste 8,5 GRADE în România. Prof. Mărmureanu a făcut anunțul
Exclusiv: Ovidiu Lipan Tăndărică nu își mai bea cafeaua singur. În compania cui a fost...
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
A fost prins unul dintre cei mai cunoscuți traficanți de persoane din Europa
×